best rabbit vibrator for sale good vibrators for women Sex toys for men adult sex toys online sex shops near me and you best rabbit vibrator for sale best rabbit vibrator for sale good vibrators for women good vibrators for women best rabbit vibrator for sale good vibrators for women best rabbit vibrator for sale strap on strap on harness female toys small strap on strap on handcuffs sex strap on vibrators for women adult shop online good Vibrators vibrators for women vibrators for women
Informacije

Udruga tartufara Istre osnovana je 2014. godine s ciljem zaštite staništa i povećanja plodnosti tartufa. Osnovni cilj udruge je trajna zaštita staništa tartufa u Motovunskoj šumi i drugim staništima Istarske županije. Udruženi tartufari žele aktivno sudjelovati u kreiranju zakonske regulative koja se odnosi na tartufarenje.

Nezadovoljni današnjim stanjem u tartufarstvu, Udruga tartufara zatražila je od Ministarstva zaštite okoliša i prirode da ih se uključi u radnu skupinu za izradu Pravilnika o mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih i divljih vrsta i uvjetima njihovog korištenja.Tartufari nisu zadovoljni situacijom u tartufarstvom te smatraju kako je potrebna zaštita staništa ove podzemne gljive.

 

Tartuf je podzemna gomoljasta gljiva, koja se nalazi u vlažnom zemljištu. Raste u šumama i pod zemljom. Postoje 82 vrste tartufa koji su, doduše neravnomjerno, rasprostranjeni po cijeloj Europi. Visoko cijenjeni bijeli istarski tartuf raste u sivom zemljištu bogatom glinom, većinom duž rijeke Mirne, posebno oko grada Motovuna. Prosječna veličina tartufa je veličine jajeta. Najveći tartuf na svijetu, koji je zabeležen i u Guinness-ovoj knjizi rekorda, je pronađen upravo u okolici Motovuna, a težio je 1310 grama.

Dozrijeva već tokom rujna, pa sve do kraja prosinca, a u blagim zimama i u toku siječnja. Raste od 3 do cak 600 metara nadmorske visine u simbiozi s trepetljikom, bijelim i crnim topolama, vrbama, hrastovima, lipom, lješnjakom i grabom.

 

Motovunska šuma obrasla je starim listopadnim drvećem na naplavinama uz rijeku Mirnu. U ovoj šumi obilježje prirodne rijetkosti daje hrast lužnjak (Quercus robur), koji je uobičajena vrsta u nizinskim krajevima kopnenih dijelova Hrvatske. Za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije šuma je bila rezervat uzgaja drveća za opskrbu brodogradilišta graditeljskim drvom, a danas je najveće jedinstveno svjetsko stanište bijelog tartufa (Tuber magnatum Pico).

Tartuf je podzemna gomoljasta gljiva specifična okusa koja se smatra vrhuncem gastronomije. Raste u srcu Istre, u vlažnoj i sivoj zemlji u šumama nedaleko Buzeta kojima protječe rijeka Mirna. To skriveno blago pronalazi se uz pomoć posebno dresiranih pasa. Područje na kojem se mogu pronaći tartufi je na sjeverozapadu do Buzeta i Lanišća do rijeke Raše na labinskom području i južno do Pazina. U dolini rijeke Mirne mogu se naći, u svijetu, vrlo cijenjeni bijeli tartufi koji dozrijevaju u ranu jesen te crni kojih se može naći i zimi i ljeti.

Izbor psa za tartufe podosta je kompleksan zadatak i, iako je u teoriji moguće, nije svaki pas dobar za traženje tartufa. Odabir same pasmine nije toliko bitan ali je nužno da bude od roditelja sa radnom navikom. Drugim riječima on mora u svojim genima imati radnu naviku jer bez toga pas neće dobro odraditi svoj posao. Sljedeća ključna stvar jeste da je to pas tragač te da je pas poslušan.

Trening za traženje tartufa

Trening počinje kada je štene staro oko 3 mjeseca, a trebala bi ga provoditi osoba koja s njim provodi najviše vremena i koja će mu kasnije biti vodič u traženju. Trening je ozbiljan, ali je napravljen u nekoliko faza i razrađen na način da ga štene shvati kao igru i zabavu.

Prva faza treninga zapravo je igra šteneta s komadićima tartufa koje može i pojesti. Tako se štene privikava na miris tartufa.

U drugoj se fazi izrađuje loptica od komadića tartufa i ulja spojenih nekim čvršćim jestivim sastojkom, npr. krušnim mrvicama. Loptica bi trebala biti dovoljno velika da ju pas ne može pojesti. Zadatak igre s lopticom jest naučiti psa da ju donosi. Ona se baca u visoku travu gdje ju pas ne može vidjeti, već ju može pronaći samo slijedeći osjetilo njuha. Pronalazak i donošenje loptice nagrađuje se pohvalom, igrom ili komadićem tartufa.

Nakon što psić savlada traženje i donošenje loptice, slijedeća je faza zakopavanje iste u zemlju.

Psi su već u toj fazi toliko ludi za tartufima, da već samostalno počinju kopati i donositi lopticu. Ta je faza najvažnija tijekom cijelog treninga, jer zapravo prikazuje njihov stvarni posao