best rabbit vibrator for sale good vibrators for women Sex toys for men adult sex toys online sex shops near me and you best rabbit vibrator for sale best rabbit vibrator for sale good vibrators for women good vibrators for women best rabbit vibrator for sale good vibrators for women best rabbit vibrator for sale strap on strap on harness female toys small strap on strap on handcuffs sex strap on vibrators for women adult shop online good Vibrators vibrators for women vibrators for women
Vijesti

„Sutra ćemo djecom ćemo umijesit paštu i naribati ove tartufe“, spremno su iznijele plan tete, zaposlenice Centra Liče Faraguna Labin, nakon primljene donacije od kilogram tartufa.
Naime, članovi udruge tartufara Istra Jelena Bartolić Škropeta, Valdi Vretenar i Boro Cvjetičanin uz pomoć vrijednih kolega tartufara sakupili su kilogram bijelog tartufa i donirali ga Centru, ustanovi koja se bavi odgojem i obrazovanjem djece s poteškoćama u razvoju.

Obožavam tartuf. Nisam još odlučila da li mi je bolji crni ili bijeli. Crni je jak u okusu, a bijeli ima nešto ženstveno, kaže Maria Christina Degen iz snimateljske ekipe. Na pitanje zašto se odlučila baš za priču o istarskom tartufu, kad ga ima i u Italiji, rekla je da je o talijanskim tartufima već sve rečeno, ali je istarski bijeli tartuf još pomalo obavijen velom tajne

Zabavne priče koje piše život. Putovanja, rituali i festivali s ljudima iz cijelog svijeta, otprilike tako glasi prijevod s najavne špice za "360° GEO Reportage", jednu od emisija njemačko-francuske televizije ARTE TV čija novinarska ekipa upravo snima reportažu o tradiciji tartufarstva u Istri. Snimljeni materijal pretočit će u dvije specijalne epizode koje će biti emitirane iduće godine.

Pomalo mistična priča o istarskom bijelom tartufu, najskupljoj podzemnoj gljivi na svijetu koja se traži uz pomoć posebno dresiranih pasa, naći će se uz bok već objavljenim reportažama poput one o zračnoj luci Sheremetyevo u Moskvi, jednoj od najvećih u Europi s 40 milijuna putnika godišnje, čiji sigurnosni odjel u borbi protiv eksploziva, odnosno terorizma, među ostalim, koristi tzv.

Bez tartufa nema tartufara i obratno pa će se Udruga tartufara "Istra" vođena ovom jednostavnom logikom boriti jednako snažno i angažirano na zaštiti staništa tartufa kao i zaštiti stoljetne tradicije tartufarenja u Istri

Potraga za istarskim bijelim tartufom Tuber magnatumom, najskupljom podzemnom gljivom na svijetu, može započeti. U subotu točno u 6 sati, neovisno o kiši, tartufari Udruge tartufara "Istra" ušli su u Motovunsku šumu na lokaciji između Senjskog mosta i skretanja za selo Ipši, a dva sata kasnije pohvalili se sa svojim prvim ovosezonski "ulovom". Ako se po jutru dan poznaje sezona bi naravno uz povoljne vremenske prilike mogla biti solidna jer pronašli su nekoliko dekagrama tartufa dostatnih za malo obilniju fritadu. Prvim ulaskom u stanište tartufa Udruga tartufara "Istra" po prvi je puta simbolično obilježila početak sezone istarskog bijelog tartufa koja ujedno i po prvi puta, prema novom Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, započinje 1. rujna umjesto kao do sada 15. rujna.

Poštovani kolege tartufari

Pozivamo Vas na svečano otvaranje početka sezone lova na istarski bijeli tartuf. Udruga tartufara „Istra“ će povodom početka sezone organizirati simboličan „1. ulazak“ u stanište tartufa na lokaciji između Senjskog mosta i skretanja za selo Ipši (GPS lokacija: 45.360/13.854).
Članovi Udruge ulaze u stanište 
u subotu, 1. rujna 2018. godine, u 6 sati ujutro, kada službeno započinje ovogodišnja sezona, a mi Vas pozivamo da oko 8:30 budete uz nas na istom mjestu, kako bismo Vam predstavili prvi ovogodišnji ulov.

Sve ostale informacije možete dobiti na e-mailu udruga.tartufara@gmail.com i 0915283034, broju mobitela predsjednika Udruge.S radošću i veseljem Vas pozivamo da svojim prisustvom uveličate ovu jedinstvenu manifestaciju.

Predsjednik Udruge tartufara „Istra“

Darko Muzica

U iščekivanju novoga Zakona o šumama, čiji je prijedlog upućen na izglasavanje u Hrvatski sabor, u emisiji „4 zemlje – 1 istra“ (Tv Istra) gostovao je Predrag Trope, voditelj uprave Šuma podružnice Buzet. O tome što misli o sakupljanju tartufa, novom pravilniku, zabrani noćnog tartufarenja, pogledajte u videu (44. minuta, pa nadalje). Video se nalazi ovdje.

Osnovne upute kod slanja obrasca zahtjeva za komercijalno sakupljanje:

(Iz Glasa Istre - 20.03.2018.; http://www.glasistre.hr/f0d4f3fa-50d9-4f6d-b7b6-cfbc26986e35)

Novi Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta koji je stupio na snagu krajem prošle godine donosi dvije značajne promjene za tartufarenje. Njime je legalizirano sakupljanje ljetnog crnog tartufa dok sezona bijelog tartufa počinje 1. rujna, petnaest dana ranije nego je to do sada bio slučaj. Da pomaka na bolje ima, posebice zbog određivanja sezone ljetnog crnog tartufa, složni su istarski tartufari no zbog dvije osnovne primjedbe koje se odnose na zabranu noćnog sakupljanja tartufa i zabranu sakupljanja crnog tartufa u kolovozu, spremni su i na prosvjedni skup upozorenja, najavili su na izbornoj skupštini Udruge tartufara "Istra" na kojoj je za predsjednika izabran Darko Muzica koji je tu funkciju obnašao i u prethodnom mandatu.

Poštovani članovi Udruge tartufara Istra, pozivamo vas na skupštinu udruge, koja će se održati u nedjelju, 18. ožujka 2018. u 18.00 sati, u Društvenom domu u Sv. Martinu.

U nastavku možete pronaći slijedeće dokumente:

Cjenik nedrvnih šumskih proizvoda 2018.- Hrvatske šume
Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda
Izmjene Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda 2018.

Uskoro opširnije o izmjenama..

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdaje dopuštenja za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, Pravilnika o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta i stručne podloge HAOP-a (Hrvatska agencija za okoliš i prirodu).

Za korištenje (sakupljanje) zavičajnih divljih vrsta popisanih u Prilogu I Pravilnika u svrhe prerade, trgovine i drugog prometa, fizička ili pravna osoba dužna je ishoditi dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike podnošenjem zahtjeva.

Pred kraj večere konobar je na stol donio nešto što je izgledalo kao gipsani odljev ljudskog mozga. Uzeo sam ga u ruke i pogledao sa svih strana. No na kraju je ispalo da to nije nikakav mozak, već najveći bijeli tartuf ikada pronađen, započinje svoju priču za BBC ugledni novinar David Farley.

Šparoge, kestenje, borovnice, kupine, šumske jagode, gljive kao i ostali šumski plodovi ubrani za osobnu upotrebu uskoro bi građanima trebali biti besplatni. Odnosno, moći će ih brati bez straha da će ih netko iz nadležne šumarije na čijem području ubiru plodove prirode, kazniti. Hrvatske šume prije četiri godine uvele su cjenik “nedrvnih šumskih proizvoda”, odnosno proizvoda koji služe kao hrana ili lijek i to šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu, kao i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

"Organizirano prikupljanje tartufa u Istri započinje neposredno prije osnutka prve tvrtke za istraživanje, nalaz i izvoz tartufa. Carlo Testoni i Pietro Giovannelli, prve su tartufe otkrili na području Pazinskih Novaka već 1929., ali potragu za tartufima prekidaju sve do 1931. godine kada su s dobro istreniranim psima nastavili tražiti tartufe.
(izvor: http://hrcak.srce.hr/121757)

Tanja Kocković Zaborski

Puni tekst: hrvatski, pdf (485 KB)

str. 241-252

Krajem 2017 godine stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi mnoge novosti.

Tako su, primjerice, gotovo udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

Nadalje, propisan je rok (do 30. lipnja iduće godine) dokad su jedinice lokalne samouprave dužne provesti kontrolu mikročipiranja svih pasa u svojoj lokalnoj zajednici.

Prema novom zakonu, nastupa i obaveza registriranja svih uzgoja životinja za prodaju te objave broja mikročipa psa i broja mikročipa majke psa pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje.

U nastavku možete pronaći neke od novina, a novi Zakon možete pronaći na ovom linku.

Novi Pravilnik, prije donošenja, bio je u postupku e-savjetovanja. U postupku e-savjetovanja, bilo je moguće dati komentare na prijedlog Pravilnika. Udruga tartufara dala je komentare na članke koji se tiču reguliranja sakupljanja podzemnih gljiva - tartufa. U sastavljanju primjedbi, od strane Udruge, angažiran je i odvjetnik. Nažalost, niti jedna primjedba koja je dana na pravilnik u postupku e-savjetovanja, nije prihvaćena. Primjedbe Udruge i odgovore na primjedbe možete pogledati u nastavku teksta.

Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta je objavljen u Narodnim novinama (NN 114/2017, Datum tiskanog izdanja: 22.11.2017.)

Cjeloviti tekst Pravilnika možete pronaći ovdje. Pravilnikom se određuju opće mjere upravljanja i zaštite pojedinih vrsta ili skupina vrsta. Osim pravilnika na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu nalazi se i Stručna podloga za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta ( verzija prosinac, 2017.)

 

Izvješće sa sastanka Udruge povodom izrade novog Pravilnika

U društvenom domu u Svetom Martinu, u nedjelju 19. ožujka 2017. godine održan je sastanak Udruge tartufara Istra. Sastanak na kojem je sudjelovalo 50-ak članova iz cijele Istre sazvana je povodom pokretanja izrade Nacrta prijedloga pravilnika kojim će se regulirati sakupljanje tartufa.

Predsjednik Udruge Darko Muzica upozorio je članove kako, u postupku izrade nacrta pravilnika, tartufare, koji su prva karika u zaštiti staništa tartufa, nitko do sada nije konzultirao.

Muzica je članove upoznao s koracima koji se poduzimaju te je naglasio kako će se tartufari problem prvenstveno nastojati riješiti putem razgovora i usuglašavanja stavova.

Novim pravilnikom zabranit će se tartufarenje noću

Naime, nastoje se dogovoriti sastanci s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode te s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede no, ukoliko se problem ne uspije riješiti razgovorom, Muzica je istaknuo kako su tartufari spremni i na prosvjede.

U novom pravilniku, ukoliko kao takav bude donesen, bit će navedeno kako je dopušteno vrijeme sakupljanja tartufa od 6 do 22 sata.

 Zadržat će se uvjet od najmanje 150 centimetara udaljenosti između dva mjesta iskopavanja i uvjet da najmanja veličina plodišta bijelog tartufa koji je dozvoljeno sakupljati promjera 10 milimetara te odredba da je dopušteno sakupljanje tartufa uz pomoć dva psa, bez navođenja da je jedan u postupku dresure.

Branje svih vrsta tartufa bit će zabranjeno u travnju, svibnju i kolovozu

Prema nekim naznakama, Tuber aestivum, odnosno crni ljetni tartuf moći će se tražiti tijekom lipnja, srpnja i rujna, ali ne i u travnju, svibnju i kolovozu kada ga ima u izobilju, što je iznimno problematično iz razloga što je u tom periodu zanimljiv turističkom sektoru od agroturizma preko restorana do onih koji se bave pokaznim lovom na tartufe.

Prijedlog tartufara okupljenih u udrugu je da se postojeća ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure izmjeni uvođenjem mogućnosti korištenja dva dresirana i jednog mladog psa. Jedinstven stav tartufara je da se zadrži mogućnost noćnog sakupljanja te da sezona istarskog bijelog tartufa krene petnaest dana ranije i započne 1. rujna i traje do 15. siječnja, kao i da se konačno odredi razdoblje sakupljanja za crne tartufe; za Tuber aestivum od 15. travnja do 1. studenoga, a Tuber melanosporum i Tuber brumale od 1. studenoga do 15. ožujka.

Podržite Udrugu u borbi za tartufare!

Ovim putem pozivamo sve tartufare, koji nisu članovi, da se učlane u udrugu i daju tako svoju podršku uz napomenu kako se pravilnik ne odnosi samo na područje Motovunske šume već na sakupljanje tartufa općenito, što znači da se odnosi i na skupljanje i na zemljištu u privatnom vlasništvu.)

Molimo sve članove da dostave svoje osobne podatke (ime prezime,adresa,OIB,br. telefona,br. iskaznice) na sljedeću e-mail adresu

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. radi ažuriranja evidencije članova.

Unaprijed zahvaljujemo!!

 

UDRUGA TARTUFARA ISTRA

Screenshot 1

Udruga Tartufara Istre je sklopila ugovor sa Veterinarskom stanicom PET-VET u Buzetu kojim se utvrđuje da svi članovi udruge koji cjepe svoje pse protiv bjesnoće u privatnoj praksi PET-VET imaju pravo na popust od 10% na sve usluge i na sve proizvode uz predočenje iskaznice udruge.