best rabbit vibrator for sale good vibrators for women Sex toys for men adult sex toys online sex shops near me and you best rabbit vibrator for sale best rabbit vibrator for sale good vibrators for women good vibrators for women best rabbit vibrator for sale good vibrators for women best rabbit vibrator for sale strap on strap on harness female toys small strap on strap on handcuffs sex strap on vibrators for women adult shop online good Vibrators vibrators for women vibrators for women
IZVJEŠTAJ SA SASTANKA UDRUGE

 

Izvješće sa sastanka Udruge povodom izrade novog Pravilnika

U društvenom domu u Svetom Martinu, u nedjelju 19. ožujka 2017. godine održan je sastanak Udruge tartufara Istra. Sastanak na kojem je sudjelovalo 50-ak članova iz cijele Istre sazvana je povodom pokretanja izrade Nacrta prijedloga pravilnika kojim će se regulirati sakupljanje tartufa.

Predsjednik Udruge Darko Muzica upozorio je članove kako, u postupku izrade nacrta pravilnika, tartufare, koji su prva karika u zaštiti staništa tartufa, nitko do sada nije konzultirao.

Muzica je članove upoznao s koracima koji se poduzimaju te je naglasio kako će se tartufari problem prvenstveno nastojati riješiti putem razgovora i usuglašavanja stavova.

Novim pravilnikom zabranit će se tartufarenje noću

Naime, nastoje se dogovoriti sastanci s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode te s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede no, ukoliko se problem ne uspije riješiti razgovorom, Muzica je istaknuo kako su tartufari spremni i na prosvjede.

U novom pravilniku, ukoliko kao takav bude donesen, bit će navedeno kako je dopušteno vrijeme sakupljanja tartufa od 6 do 22 sata.

 Zadržat će se uvjet od najmanje 150 centimetara udaljenosti između dva mjesta iskopavanja i uvjet da najmanja veličina plodišta bijelog tartufa koji je dozvoljeno sakupljati promjera 10 milimetara te odredba da je dopušteno sakupljanje tartufa uz pomoć dva psa, bez navođenja da je jedan u postupku dresure.

Branje svih vrsta tartufa bit će zabranjeno u travnju, svibnju i kolovozu

Prema nekim naznakama, Tuber aestivum, odnosno crni ljetni tartuf moći će se tražiti tijekom lipnja, srpnja i rujna, ali ne i u travnju, svibnju i kolovozu kada ga ima u izobilju, što je iznimno problematično iz razloga što je u tom periodu zanimljiv turističkom sektoru od agroturizma preko restorana do onih koji se bave pokaznim lovom na tartufe.

Prijedlog tartufara okupljenih u udrugu je da se postojeća ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure izmjeni uvođenjem mogućnosti korištenja dva dresirana i jednog mladog psa. Jedinstven stav tartufara je da se zadrži mogućnost noćnog sakupljanja te da sezona istarskog bijelog tartufa krene petnaest dana ranije i započne 1. rujna i traje do 15. siječnja, kao i da se konačno odredi razdoblje sakupljanja za crne tartufe; za Tuber aestivum od 15. travnja do 1. studenoga, a Tuber melanosporum i Tuber brumale od 1. studenoga do 15. ožujka.

Podržite Udrugu u borbi za tartufare!

Ovim putem pozivamo sve tartufare, koji nisu članovi, da se učlane u udrugu i daju tako svoju podršku uz napomenu kako se pravilnik ne odnosi samo na područje Motovunske šume već na sakupljanje tartufa općenito, što znači da se odnosi i na skupljanje i na zemljištu u privatnom vlasništvu.)